Op deze site vindt u een selectie uit het portfolio van zijn illustratieve werk. Het geeft een goed beeld van de diversiteit van dat werk.


Even voorstellen

Danker Jan Oreel ( Breda, 1962 ) studeerde aan de kunstacademie St. Joost in Breda en werkte daarna 4 jaar lang op de illustratie-afdeling van een uitgeverij. Het zijn leerzame jaren, vooral door de bonte stoet aan (reclame)illustraties die er in sneltreinvaart zijn tekentafel passeert. Het is werk voor o.a. Black & Decker, Provincie Zeeland, Chrompack en de Nederlandse Onderwijstelevisie.

Alles bij elkaar genoeg ervaring om te kunnen beginnen als free-lance illustrator. Dat is in 1990. Vanaf dat moment neemt het aantal opdrachtgevers dan ook gestaag toe.
uitvergroten...
In 1984 werd nog een schuchter begin gemaakt met het illustreren van een boek.

Daarna volgen de titels elkaar in rap tempo op (“ ik heb het eigenlijk nooit goed bijgehouden maar het zullen er ondertussen meer dan tachtig zijn” ) voor uitgeverijen als Uniepers, Spectrum, Kosmos – Z&K uitgevers en Luitingh Sijthoff.


foto: © Robin Schouten


Danker Jan Oreel illustreert al
meer dan 20 jaar voor
uiteenlopende bedrijven
en instellingen.
   
 
Tot zijn opdrachtgevers behoren o.a. de volgende bedrijven en instellingen:

Rijkswaterstaat, Postcodeloterij, Rabobank, Verkade, Morres Wonen, Westerscheldetunnel, de gemeenten Goes, Vlissingen en Schiedam, Limburgs Bureau voor Toerisme, Vogelbescherming Nederland, ROC, Hogeschool Zeeland, Nationaal Park Oosterschelde, IVN en de Animatie Compagnie.

Daarnaast maken diverse reclamebureaus gebruik van zijn talent.
   
 
Over zijn werk
Door het grote aantal verschillende opdrachten heeft Danker Jan Oreel zich meerdere stijlen en technieken eigen gemaakt. Grofweg zijn ze te verdelen in twee groepen.

De eerste omvat het realistische werk. Dat zijn dan vooral de boekillustraties. Maar bijvoorbeeld ook Artists Impressions en portretten. Ze worden gemaakt met veel oog voor detail.

De tweede groep bestaat uit het caricaturale werk. Het zijn de cartoons en de typetjes. Maar vooral ook de strips. Zo werden The Rolling Stones verstript (“ persoonlijk goedgekeurd door Mick Jagger” ), werkte hij aan een strip op scenario van Henk Kuijpers (“ de auteur van Franka” ) en werden de Noepies bedacht.

Inspiratiebronnen zijn er genoeg. Het zijn vooral de vermaarde Hans Kresse ( “Eric de Noorman natuurlijk, maar vooral zijn illustratiewerk” ), de ondergewaardeerde Rene Follet (“ voor mij een fenomeen” ), de betreurde Yves Chaland, de nauwelijks bekende Denis Bodart ( “het ziet er zo gemakkelijk uit, maar je moet het wel kunnen” ) en de croniqeur van Hendrik IJzerbroot: Martin Lodewijk ( “als je het over lijnvoering hebt… “).

Maar een blik in zijn portfolio zal het meest tot de verbeelding spreken.